Vilken vecka vi haft. Den har varit både jobbig och fantastisk.

Måndag kväll passivitetsträning med Maggi som faktiskt gick riktigt bra. Vi fick åka till ett nytt ställe utanför Strömsbruk och träna med delvis nya hundar. Maggi fick i stort sett bara göra bakåtapporter. Vi tittade på andra hundar som jobbade och så fort hon tog kontakt med mig fick hon en ”busapport” bakåt. Efter hand så fick hon vänta längre och längre på att apporten skulle komma. Syftet var att hon skulle släppa förväntningarna på att få jobba framåt, vara tyst och i stället ta kontakt med mig.

Tisdag kväll fortsatte vi med passivitetsträningen. Då höll vi till vid vår stuga i Saltvik. Vi fortsatte med samma koncept med bakåtapporter. Idag fick hon inte knalla på alla utan invänta mitt kommando.

Onsdag morgon var det så dags för gåsjakt. Väckaren stod på 03:30. Det är då man undrar vad man håller på med egentligen. Jaktstyrkan bestod av 4 skyttar, en journalist med kamera (och bössa), Roland med Ginny och jag med Maggi. ca 25 gäss blev resultatet och Ginny och Maggi fick apportera en hel del. Ginny visade sig vara helt suverän. Hon har haft svårt att bära gås men nu tog hon både döda och skammade. Maggi förstod först inte vad hon skulle göra så vi fick be skyttarna kasta en gås som markering. Då gick det bättre. Hon var också lite rädd att gå in mot bulvanbilden och höll sig gärna i ytterkanterna. Jag gjorde också dumheten att skicka henne samtidigt som Ginny och då sprang hon bara efter morsan. När jakten var slut vid 10-tiden så var det bara att bege sig på jobbet. Inte kom man isäng särskilt tidigt heller.

Torsdag morgon ringde väckaren återigen 03:30. Upp och iväg, trött och slut, men det gick. Väl på plats ställde vi återigen ut bulvanbilden och gömslena. Då var det bara att vänta igen. Frukost med kaffe, macka och dickyogurt satt fint. Resultatet idag blev som igår, ca 25 gäss. Idag var Maggi lugnare, sov till och med när det var lugnt. Poletten hade också ramlat ner sen igår så nu var det inga problem att få henne att hämta in gäss. Hon kunde också jobba samtidigt med Ginny utan problem. Ginny var lika duktig idag som igår. En härlig hund att ha med på jakt. Journalisten lovade att skicka bilder till oss men dom dröjer lite för han vill inte maila dom (bilderna är för stora). Vi kompletterar med dom senare. För den som vill läsa reportaget så kommer det i Jaktjournalen någon gång efter jul (trodde han). Efter jakten var det bara att pallra sig iväg på jobbet igen. Ikväll kom vi isäng vid halv elva-tiden.

Fredag hade jag tagit semester. Jag hade lovat att ta emot anmälningar till SSRK Gävleborgsavdelningens KM. Klev upp vid 7-tiden, kollade nyheter och åt frukost. 08:00 satte jag mig vid datorn för att fixa listorna. 12:45 var allt klart (vad gjorde man utan semester??) Lunch, ut med hundarna, in på stan och handla för att vid 17-tiden sätta mig i bilen och åka de ca 25 milen upp till Bjästa, närmare bestämt Kornsjö där jag hade hyrt stuga inför lördagens start på retrieverjaktprovet. Framme strax efter åtta. Åt middag och satte mig sen vid den medhavda datorn en stund. Satte mig bekvämt till rätta för att se en film i datorn då den bara la av …… den startade om hela tiden och det var bara dollartecken på skärmen. SUCK!!! Försökte fixa problemet, trodde det var virus så jag startade datorn i felsäkert läge och virusscannade. Ingen träff. Kämpade ett tag till och försökte hitta felet men icke. Det var bara att gå och lägga sig.

Lördag. Dags för prov. Städade ur stugan och drog iväg till provplatsen. Många strykningar gjorde att jag fick starta som 7:e hund (totalt bara 11 hundar). Jag tänkte pröva en ny taktik idag – Lång uppvärming. Det har visat sig vara nödvändigt när jag tävlat lydnad så när 5:e hund körde gick jag iväg och ”värmde upp”. Jag körde en 5-6 vattenapporteringar med långa inlevereringar på land. Första apporten la hon ner framför mig för att skaka sig så det jobbade vi med en stund. Sen gick vi fot i skogen. Höger och vänstersvängar och stopp. Precis som på lydnadsplanen fast i skogen. När hon hade kontakt med mig så fick hon emellanåt en ”knallapport” som belöning. När provhunden körde markeringsjobb satt vi på stranden mitt emot. Vi gjorde precis som på träningen – bakåtapporter eller godis (fy – inget godis är det nog många som säger nu) som belöning när hon tittade på mig. Efter 5:e hund blev det fika paus. Vi tog också paus för att när 6:e hund gick börja om med samma uppvärmning.

Dags för start. Maggi var som en kanonkula. Dagens snabbaste genomförda prov tror jag att det var. Hon var spiksäker på markeringarna. Upptagen var spontana (lite för snabba ibland – en trut höll hon i vingen när hon kom, men hon släppte inte.) Avlämningarna kanonbra. Söket genomförde hon jättebra. Gick åt de håll som jag pekade. En and låg i kanten av en liten göl. Den tog hon i farten när hon hoppade i vattnet. Så var det dags för vår akilleshäl – passiviteten. Med en hög puls stod jag där och försökte få kontakt med Maggi. Hon var helkoncenterad på den andra hunden och skytten. Ett litet väs hördes från henne och jag började misströsta men till slut lyckades jag få kontakt. Jag hade en minidummie i fickan och en liten godis i handen. Maggi hade jättebra kontakt med mig och jag berömde henne hela tiden. Vi fixade det!!!! 1:a NKL. Resan hem till Hudik gick lätt även om det var 25 mil att köra. Lite firande blev det också på kvällen. Vilken höst!! Ginny godkänd KKL och uppflyttad till elitklass och Maggi LP1 och 1:a NKL.

Söndag. Ja inte var tävlandet slut här inte. Idag var det dags för KM. Upp med tuppen igen (06:00 – undrar vad dom gör som inte har hund??? Sover???). Kl 08:00 var det samling för funktionärerna i Vallsta. Jag var både funktionär och startade Maggi. Idag gick det inte riktigt lika bra som igår. Provet var ett workingtest. Vattenmarkeringsrutan gick jättebra, där fick vi 20 poäng. Nästa vattenjobb som var en markering och en dirigering klarade hon också jättebra 18 poäng. Landmarkeringsrutan nollade vi på. Det var svår terräng och dummisen hamnade i ett vattenhål på en myr med ganska hög markvegetation. Jag fick vissla en hel del men lyckades inte hålla henne i området så jag gav upp. Nästa ruta – en ny markering men här låg också ökl-dirigeringen ute och den fick hon inte ta. Med lite bök så fixade vi den och fick 12 poäng. Sista rutan var ett närsök och det har vi nästan inte tränat alls. Hon lyssnade jättebra på pipan men det märktes att det var ett ovant moment. Vi lyckades i alla fall få in 3 dummiesar inom 3 minuter vilket var uppdraget. Något omständigt men det gav 10 poäng. Totalt 60 poäng och placering delad 6:a av 10. Inget toppresultat men vi hade en bra dag med mycket passivitetsträning i samband med väntan på vår tur.

Grannen Chatrin var inte med på KM:et utan hon var i Bjästa och startade med Humla i ÖKL. Vi grattar så jättemycket då hon tog sitt andra 1:a-pris och är numera elithund. Hip, Hip, Hurra, Hurra, Hurra. smiley